Voogdij 

Voor veel mensen is het begrip voogdij een ver-van-mijn-bed-show. Dit is heel begrijpelijk, want voogdij roept bij de meeste mensen niet direct de meest positieve associaties op. Zo heeft voogdij namelijk alles te maken met kinderen die of geen ouders meer hebben of ouders hebben die niet langer voor hen kunnen zorgen. Als je weet dat kinderen voor hun ouders vaak het meest kostbare bezit zijn, dan is het niet vreemd dat ouders hier liever niet bij stil staan. Of dat verstandig is, dat is een ander verhaal. Want er zit wel degelijk ook een heel positieve kant aan voogdij. Een kant die helaas maar al te vaak onderbelicht blijft. De relatieve onbekendheid met deze materie zorgt er jammer genoeg nog steeds dagelijks voor dat kinderen niet bij mensen worden ondergebracht die hun ouders zich zouden wensen. Een akte van voogdij maken is dan ook iets waar alle ouders aandacht aan zouden moeten schenken.

Missing image

Wat regel je tijdens een akte van voogdij maken?

De basis van een akte van voogdij, overigens ook wel voogdijtestament genoemd, is dat er één of meer vervangers worden aangewezen voor de biologische ouders. Het is in beginsel bij wet geregeld dat de biologische ouders de wettelijke vertegenwoordigers zijn van hun minderjarige kinderen. Dit brengt, uiteraard, verregaande verplichtingen met zich mee, zowel op het verzorgende vlak als op het financiële vlak. Nu vraag je je misschien af waarom er überhaupt vervangers voor de biologische ouders aangewezen zouden moeten worden. Laten we beginnen met op te merken dat er in verreweg de meeste gevallen geen sprake is van moeten. Zeker wanneer de kinderen meerderjarig en wilsbekwaam zijn is een akte van voogdij maken niet noodzakelijk.


Het wordt een ander verhaal als kinderen nog minderjarig zijn of meerderjarig en wils -en handelingsonbekwaam zijn door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Als de ouders, dus de wettelijke vertegenwoordigers, komen te overlijden, wie neemt dan de zorg voor deze kinderen voor hun rekening? Als ouders is het prettig dat je hier zelf mensen voor kunt aanwijzen. Het lijkt zo voor de hand te liggen dat dit altijd besproken wordt met de voogden, maar dit is lang niet altijd het geval. Maar verplaatst je eens in degenen. Hoe leuk zou jij het vinden als je de vraag gesteld wordt of je de zorg voor ‘andere kinderen dan die van jezelf’ op je wil nemen? Wanneer je dit besproken hebt met de mensen die jij graag als voogd zou willen aanwijzen, dan kun je dit laten vastleggen door middel van deze voorbeeldbrief .

Is voogdij gratis?

Enkel en alleen de zon komt voor niets op. Een bekende uitdrukking die de lading volledig dekt. Het antwoord op de vraag ‘is voogdij gratis?’, is dan ook niet moeilijk te beantwoorden. Nee, een gratis variant van voogdij bestaat niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat je een akte van voogdij altijd moet laten opstellen door een notaris. De vraag stellen aan een notaris of voogdij gratis is, is een vraag die niet gepast is om te stellen. Immers, een notaris heeft wel het nodige werk aan het opstellen van een voogdijtestament. Bovendien is hij/zij verantwoordelijk voor een stuk informatievoorziening met betrekking tot dit onderwerp. Tot slot draagt hij/ zij er voor dat de akte wordt geregistreerd en opgeslagen, zodat deze te raadplegen is door instanties in het geval voogdij aan de orde zou zijn/komen.

Voogdij kosten

Vanzelfsprekend ben je dan nieuwsgierig wat de voogdij kosten zijn voor het op laten maken van een voogdijtestament. Tot 1999 stonden de tarieven van een notaris vast. Van marktwerking was geen sprake en de consument was hier de dupe van. Aan de tarieven viel niets te doen. Je hebt echter voor een groot aantal zaken wel de notaris nodig en welke keus heb je dan? In 1999 veranderde dit, want in dit jaar werden de notaristarieven vrijgegeven. Dit had tot gevolg dat de tarieven enorm zijn gedaald. En, bijkomend voordeel, je kunt nu een ‘rondje langs de velden’ maken en verschillende notarissen benaderen met de vraag wat de voogdij kosten zijn die zij in rekening brengen als je het opmaken van de voogdijakte door hen laat verzorgen. Uiteraard, en dat is wellicht vele malen sneller en praktischer voor je, kun je dit ook via internet opvragen. Of je maakt hiervoor gebruik van een vergelijkingssite.


Voogdij, geef het de aandacht die het verdient!

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Yasmine is een social media expert die samenwerkt met verschillende merken. Ze houdt erg van grafische ontwerpen die gebruikt worden om sociale media te bereiken. Ze houdt ook van het bakken van koekjes en taarten.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet