Het samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen dan kun je dit natuurlijk doen zonder dat je ‘iets’ regelt. Met andere woorden, je betrekt samen met je partner een huis of appartement en life goes on. Of dit verstandig is, dat is echter maar zeer de vraag. Vanzelfsprekend ga je ervan uit, als je met iemand besluit samen te gaan wonen, dat alles koek en is en vooral ook blijft. Helaas is dit in de praktijk maar al te vaak anders. Menig relatie strandt, waarbij de verhoudingen vaak dusdanig zijn dat er nauwelijks nog met elkaar te praten valt. En als er niet of nauwelijks nog met elkaar te praten valt, hoe denk je dan belangrijke, vaak financiële, zaken nog met elkaar te kunnen regelen en af te sluiten? Ook het overlijden van één van beide heeft vaak grote gevolgen voor de overblijvende partner. Een samenlevingscontract maken is dan ook iets dat aan te raden is. Een samenlevingscontract maken dwingt je na te denken over een aantal essentiële zaken. Een uitstekende manier om erachter te komen hoe jullie over bepaalde dingen denken en hoe jullie deze graag geregeld zien. Belangrijke onderwerpen die in een samenlevingscontract staan zijn onder andere:

  • Financiële zaken
  • Afspraken over spullen (wat behoort aan wie)
  • Afspraken met betrekking tot (eventuele) kinderen
  • Afspraken met betrekking nalatenschap in geval van overlijden
Missing image

Is een samenlevingscontract gratis?

Tot op zekere hoogte is een samenlevingscontract gratis. Je kunt er voor kiezen om dit document geheel zelfstandig, wel samen natuurlijk, op te stellen. Verder zijn er vast en zeker online voorbeelden te vinden van een samenlevingscontract die je kunt gebruiken als voorbeeld voor jullie situatie. Eén op één een contract als dit overnemen is niet aan te raden, omdat elke situatie en persoon nu eenmaal anders is. Uiteraard dient er een onafhankelijke partij te zijn die het samenlevingscontract een juridische status geeft. Wat is anders het nut van dit document? De notaris is hiervoor de aangewezen persoon en deze zal altijd kosten in rekening brengen voor het bekrachtigen van jullie samenlevingsdocument.

Hoe hoog zijn de samenlevingscontract kosten dan?

Het is lastig aan te geven wat de samenlevingscontract kosten precies zijn. Als je de notaris of een andere partij vraagt om dit document voor jullie op te stellen, dan ben je vaak iets duurder uit. Toch hoeft een samenlevingscontract helemaal niet duur te zijn. Sinds 1999 is het zo geregeld dat een notaris zelf het tarief mag bepalen voor de diensten die hij verleent. Dit heeft als voordeel dat je nu kunt gaan shoppen naar de meest voordelige notaris. De onderlinge concurrentie tussen notarissen is dan ook toegenomen en dat heeft voor jullie als klant een prijsvoordeel tot gevolg. Enige research levert je dan ook veel geld op.

Is een samenlevingscontract snel te regelen?

Een samenlevingscontract is meestal wel op korte termijn te regelen. Uiteraard hangt dit mede af van de notaris die jullie hebben uitgekozen. Een samenlevingscontract maken is echter niet iets wat je zomaar even tussen de bedrijven door doet. Daarbij aangetekend dat het samenwonen in vrijwel alle gevallen niet opeens uit de lucht komt vallen. Dit is en blijft voor de meeste mensen een grote stap waar van tevoren goed over nagedacht is. Bij dit vooraf nadenken over samenwonen past het opstellen van een samenlevingscontract. We raden je aan om dit niet op het laatste moment aan te laten komen, maar dit tijdig (lees: voor het daadwerkelijke samenwonen) te regelen.

Het ontbinden van een samenlevingscontract

Natuurlijk hopen we dat jullie relatie van blijvende aard is. Mocht dit toch niet het geval zijn en jullie uit elkaar gaan, dan moet het samenlevingscontract natuurlijk worden ontbonden. Je kunt dit op verschillende manieren doen, waarbij het natuurlijk het meest prettig is als jullie dit samen en in goed onderling overleg doen. Elkaar op de hoogte houden van de stappen die jullie ondernemen als jullie relatie eindigt draagt immers alleen maar bij aan een vlotte afwikkeling van de zaken die nog geregeld moeten worden. Je kunt meestal de notaris schriftelijk op de hoogte stellen dat jullie het samenlevingscontract willen beëindigen. Wat dit betreft kun je het beste even contact opnemen met de notaris bij wie jullie dit document hebben laten opstellen. Bijkomend voordeel is dan dat je eventuele vragen over de nieuw ontstane situatie direct kunt stellen.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ceylin is een fervent fan van science fiction films. Ze is altijd gefascineerd geweest door actiefiguren. Verhalen schrijven is haar hobby. Ze is ook een reisliefhebber en bezoekt graag plaatsen die in de films te zien zijn.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Geestersingel 48,

1815 BB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet