Testament 

Nadenken over hoe je bepaalde zaken geregeld wilt hebben nadat je bent overleden is uiteraard nooit leuk. Het is echter wel verstandig en aan te raden om hier toch even bij stil te staan. Door het laten opstellen van een testament kun je namelijk bij leven invloed uitoefenen over een zaken die pas gaan spelen op het moment dat jij er niet meer bent. De wet heeft met betrekking tot het afhandelen van de nalatenschap een aantal dingen min of meer standaard geregeld. Je kunt hier, in een aantal gevallen, middels een testament van afwijken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je zelf iemand op het oog hebt waarvan jij graag wil dat hij/zij de zaken met betrekking tot jouw nalatenschap afhandelt. Dit is slechts één van de zaken die je kunt regelen in een testament. Voor veel mensen is het een zeer prettige gedachte dat deze zaken afgehandeld worden door iemand die ze vertrouwen. Degene die je hiervoor aanwijst wordt ook wel de executeur genoemd.


Een testament maken kun je ook doen als je wilt bepalen hoe jouw erfenis (gelden, woning, spullen etc.) verdeeld wordt. Dit document kun je ook gebruiken om iemand van de erfenis uit te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als er onenigheid in de familie is of als je bijvoorbeeld een kind hebt die lijdt aan een gok, drugs –of alcoholverslaving. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de Nederlandse wet er voor zorgt dat je kinderen nooit helemaal kunt uitsluiten van een erfenis. Een testament maken laat je altijd verzorgen door de notaris.

Missing image

Is een testament gratis?

Hoewel er partijen zij die beweren dat een testament gratis is, kunnen we deze bewering snel en direct doorverwijzen naar het land der fabelen. Zoals je al hebt gelezen laat je een testament maken door een notaris. En het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat een notaris niet voor niets werkt. Uiteraard kun je wel gratis en voor niets het nodige voorwerk verrichten met betrekking tot dit notariële document. Wanneer je nieuwsgierig bent naar hoe een testament eruit ziet en wat hier zoal in benoemd wordt, dan is dit een goed voorbeeld. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld en bedoeld ter informatie en ter inspiratie. De invulling van een testament is ten allen tijde persoonlijk en daarmee dus ook altijd maatwerk. Is een testament gratis? Nee! Is het aan te raden om serieus na te denken over het wel of niet opstellen van deze notariële akte? Ja!

Hoe hoog zijn de testament kosten dan?

Tot het jaar 1999 was het vrij eenvoudig om antwoord te geven op deze vraag. Tot deze tijd werden de notaristarieven namelijk jaarlijks vastgesteld en daarin was onderhandelen niet tot nauwelijks mogelijk. Op zich was dit een bijzondere constructie, aangezien je niet zonder de notaris kunt als je een testament wil laten maken. Er was dus feitelijk sprake van een bepaalde machtspositie en gelukkig kwam hier in 1999 een einde aan. De tarieven werden losgelaten (vrijgegeven) en dit had tot gevolg dat de tarieven onderhevig werden aan marktwerking. De testament kosten vielen al snel lager uit, want ineens kregen notarissen te maken met het verschijnsel ‘onderlinge concurrentie’. Een begrip dat deze beroepsgroep voorheen nauwelijks kende.


Voor de testament kosten krijg je uiteraard ook wel een aantal belangrijke zaken terug. Hoe goed je ook hebt nagedacht over hoe je bepaalde zaken graag geregeld wilt zien, de notaris is degene die je als geen ander kan informeren over de gevolgen die deze keuzes met zich meebrengen. Deze informatievoorziening is dan ook een belangrijke functie van de notaris. Uiteraard slaat de notaris het fysieke originele testament voor jou op, in de hiervoor bestemde kluis die aanwezig is op elk notariskantoor. Maar minstens zo belangrijk is het dat het testament wordt ingeschreven in het Centraal Testament Register (CTR). Via dit register wordt er na jouw overlijden nagegaan of je ooit een testament op hebt laten maken. Dit maakt direct ook duidelijk dat het heel belangrijk is om jouw testament te herroepen (aanpassen of ‘intrekken’) wanneer je hier aanleiding toe ziet. Doe je dit namelijk niet, dan blijft het door jou opgestelde testament namelijk gewoon van kracht wanneer je bent overleden. De gevolgen die dit kan hebben spreken voor zich. Een testament is dan ook eigenlijk, hoewel het over overlijden en nalatenschap gaat, een levend document te noemen. Met enige regelmaat stil staan of dit document nog actueel is en passend bij jouw opvattingen en wensen, is dan ook iets dat we iedereen aanraden.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ceylin is een fervent fan van science fiction films. Ze is altijd gefascineerd geweest door actiefiguren. Verhalen schrijven is haar hobby. Ze is ook een reisliefhebber en bezoekt graag plaatsen die in de films te zien zijn.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Geestersingel 48,

1815 BB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet