Hypotheek ZZP 

In ons land besluiten steeds meer mensen om, zoals dat altijd zo mooi klinkt, ‘voor zichzelf te beginnen’. Een droom voor heel veel mensen en met de komst van het internet is dit misschien ook wel gemakkelijker dan ooit tevoren. Zo is er relatief gezien niet zo heel veel nodig om een webwinkel te starten en ook het leveren van bepaalde diensten is heel eenvoudig vanuit huis te realiseren. Hierdoor zijn investeringen laag te houden en voilà, de hele wereld ligt aan je voeten. Het is echter niet alleen maar lof en hosanna als je als ZZP-er aan de slag gaat. Uiteraard is verreweg de grootste zorg of je voldoende inkomen weet te genereren met jouw eigen bedrijf. Als je enig voorwerk (marktonderzoek) hebt gedaan, dan weet je als het goed is waar je op kan rekenen, maar spannend blijft dit hoe dan ook. Zeker de eerste jaren, want deze zijn voor elke nieuwe onderneming of bedrijf cruciaal. Dus ook voor jou als ZZP-er.

Missing image

Eén van de dingen waar je tegen aan kunt lopen als ZZP-er zijnde is dat het soms lastig kan zijn om een hypotheek af te sluiten. Dit komt onder andere doordat de onzekerheid qua inkomen over het algemeen groter is dan wanneer je in loondienst bent. Voor geldverstrekkers telt vaak namelijk maar één ding en dat is dat ze voldoende zekerheid willen hebben of jij de kosten van de hypothecaire lening maandelijks op kunt brengen. Gelukkig is het vandaag de dag een stuk eenvoudiger geworden voor ZZP-ers om een hypotheek af te sluiten. De financiële sector heeft, net als de overheid, in de gaten gekregen dat ZZP-ers een volwaardige sector vertegenwoordigen en dat het voor deze mensen ook mogelijk moet zijn om zaken als een hypotheek af te kunnen sluiten. Als zelfstandig ondernemer dien je meestal jaarcijfer van de laatste drie jaar te overleggen aan de geldverstrekker. Hieruit filtert de geldverstrekker jouw inkomen en neemt dit bedrag als uitgangspunt voor de berekening die gemaakt zal worden. Wanneer de hypothecaire geldlening akkoord bevonden is doorloop je het proces zoals de particuliere klant dit ook doorloopt. Dus zal je ook naar de notaris moeten, want een hypotheek zzp maken is iets dat altijd gebeurt door de notaris. Een hypotheek zzp maken is specialistisch en nauwkeurig werk, mede vanwege het feit dat de notaris ook de inschrijving in het Kadaster verzorgd. En dat kan maar beter goed geregeld zijn!

Is een hypotheek zzp gratis te verkrijgen?

Helaas is het niet mogelijk om een hypotheek zzp gratis te verkrijgen. Je kunt overigens heel goed de indruk krijgen dat dit wel mogelijk is, want veel partijen vechten om je en willen maar wat graag jouw hypotheek regelen. Maar jouw hypotheek zzp gratis voor jou regelen is toch echt een brug te ver voor geldverstrekkers. En vanzelfsprekend is dit niet vreemd. Niemand werkt voor niets en dat zal jij als (aanstaand) zelfstandig ondernemer goed begrijpen. Maar dit wil niet zeggen dat je direct akkoord hoeft te gaan met elk aanbod wat je voorgelegd krijgt. Het is altijd verstandig om bij verschillende partijen te toetsen wat zij je te bieden hebben. Je vooraf online inlezen in de materie is hierbij altijd verstandig. Kijk hierbij zeker naar de factor prijs, maar schenk zeker ook enige aandacht aan overige voorwaarden. Het is vak de combinatie van prijs en voorwaarden die een bepaalde hypotheek interessant maakt. Dit zelfde geld voor de kosten van de notaris, dus schenk ook aan dit stuk enige aandacht.

Hoe hoog zijn de hypotheek zzp kosten?

Het is helaas voor ons niet mogelijk om je een vast bedrag te geven met betrekking tot de hypotheek zzp kosten. Een hypotheek, zeker die voor ZZP-ers, is altijd maatwerk en geen situatie is hetzelfde. Bovendien zijn er erg veel hypothecaire geldverstrekkers met elk hun eigen voorwaarden en tarifering. We kunnen wel iets zeggen over de hypotheek zzp kosten die je kwijt bent aan de notaris. De notaris heb je, zoals je weet, nodig bij het afsluiten van een hypotheek. Hij of verzorgt de akte van levering en de inschrijving van de hypotheek in het Kadaster. Op de kosten van de notaris kun je vrij eenvoudig besparen. De tarieven verschillen enorm en even een online vergelijkingssite op dit gebied raadplegen kan je al snel enkele honderden euro’s opleveren. En jij als ondernemer weet als geen ander hoe belangrijk het is om op de kosten te letten. Maar weinig ondernemers weten echter dat notarissen sinds 1999 zelf de hoogte mogen bepalen van de tarieven die zij in rekening brengen. Het devies is dan ook: vergelijk en bespaar!

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Yasmine is een social media expert die samenwerkt met verschillende merken. Ze houdt erg van grafische ontwerpen die gebruikt worden om sociale media te bereiken. Ze houdt ook van het bakken van koekjes en taarten.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Geestersingel 48,

1815 BB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet