In hoeverre verschillen notariskosten in hoogte? 

Notariskosten kunnen vaak bijzonder hoog uitvallen. Veel mensen gaan er vanuit dat de kosten voor een notaris ongeveer even hoog liggen, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. De notariskosten kunnen bij de ene notaris namelijk een stuk lager liggen dan bij de andere notaris. Sinds 1999 zijn de vaste tarieven voor een notaris namelijk komen te vervallen. Sindsdien mag een notaris zelf de hoogte van zijn notariskosten bepalen, waardoor er aanzienlijk verschil kan zitten in de tarieven.

Waarop zijn de kosten gebaseerd?

Een groot deel van de kosten is gebaseerd op de onkosten die de notaris maakt om alles op orde te brengen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de hoogte van de notariskosten. Hierbij kun je onder meer denken aan de reputatie van de notaris. Indien de notaris door de jaren heen een goede naam heeft opgebouwd, liggen de notariskosten bij deze notaris waarschijnlijk een stuk hoger dan bij een notaris die zich nog te bewijzen heeft in het wereldje.

cost - Missing image

Besparen op notariskosten

Doordat een notaris sinds oktober 1999 zelf de hoogte van zijn notariskosten mag bepalen, kun je zeker weten besparen op de uitgaven aan een notaris. Het is daarom ook niet verstandig om met de eerste de beste notaris in zee te gaan. Om een goed overzicht te krijgen van het verschil in notariskosten, kun je bij verschillende notarissen een offerte opvragen. Aan de hand van deze offertes kun je de notariskosten vergelijken en bepalen welke notaris het goedkoopst is.

Offerte notaris vergelijken

Heb jij bij verschillende notarissen een offerte opgevraagd om de notariskosten te vergelijken? Dan is het wel enigszins van belang dat je kennis van zaken hebt. Het is namelijk zaak dat je er goed op let of alle bijkomende kosten ook in alle offertes vermeld staan. Om niet teveel notariskosten te betalen, zijn er op het internet diverse mogelijkheden om de kosten met elkaar te vergelijken en zo de goedkoopste notaris te vinden. Op deze manier kun je, ook wanneer je minder verstand van zaken hebt, geld besparen op de uitgaven aan de notaris.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ella is een ervaren SEO specialist. Ze doet al meer dan 5 jaar aan SEO en is echt een expert op dit gebied. Ze is ook een dierenvriend en heeft 6 honden en 3 katten. In haar vrije tijd doet ze ook vrijwilligerswerk voor een dierenopvangorganisatie. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet