Tweetrapstestament

Overlijden…..we krijgen er vroeg of laat allemaal een keer mee te maken. Sterker nog, er komt ooit een moment dat je zelf komt te overlijden. Hoewel het zeker niet prettig is om hieraan te denken, is het wel verstandig om na te denken over hoe je bepaalde zaken graag geregeld wilt hebben in het geval je bent overleden. We hebben het in dit geval niet over het vastleggen van jouw laatste wensen met betrekking tot de uitvaart of begrafenis. Dit is namelijk snel een eenvoudig te regelen door dit kenbaar te maken bij bijvoorbeeld een partner of door dit op schrift te zetten. Dit laatste al dan niet bij of via een uitvaartverzorger. Wij hebben het over zaken als jouw nalatenschap, kortom de erfenis.


Een erfenis bestaat in de meeste gevallen uit zowel goederen als uit gelden. Onder gelden wordt niet alleen het saldo op een bankrekening bedoeld, maar ook bijvoorbeeld geld dat vrijkomt uit een verzekeringspolis na overlijden. Ook een koopwoning –of appartement vertegenwoordigt een bepaalde waarde die ten gelde gemaakt kan worden door deze te verkopen. Erfgenamen die gelden erven krijgen te maken met iets dat erfbelasting heet. Hoewel belasting betalen nooit fijn is, wordt deze vorm van belasting wel als heel erg onprettig ervaren. We kunnen hier alles van vinden, maar feit blijft dat we er mee te maken hebben. Vaak wordt er van alles geprobeerd om deze erfbelasting zo laag mogelijk te laten uitkomen. Iets dat overigens in de praktijk maar al te vaak niet lukt.

Missing image

In bepaalde gevallen kun je er voor kiezen om de erfbelasting uit te stellen. Dit kan alleen als er sprake is van partners die samen kinderen hebben. Wanneer één van beide partners overlijdt, dan wordt de partner die overblijft, ook wel de langstlevende partner genoemd, geconfronteerd met het betalen van erfbelasting. Een tweetrapstestament maken geeft je de mogelijkheid om het betalen van deze erfbelasting uit te stellen. In plaats van de langstlevende partner die dit normaliter zou moeten betalen verschuif je het moment van afdracht naar het moment dat ook de langstlevende partner is overleden. De kinderen zijn dan degene die worden geconfronteerd met het voldoen van de erfbelasting. Net als voor een ‘gewoon testament’ ga je ook voor een tweetrapstestament maken naar de notaris. Een tweetrapstestament maken is wel iets waar je goed over na moet denken. De notaris kan je hier alles over vertellen. Wees je er in elk geval van bewust dat een document als dit niet louter en alleen voordelen biedt.

Is een tweetrapstestament gratis te verkrijgen?

Het is niet heel logisch om te veronderstellen dat een tweetrapstestament gratis te verkrijgen is. Het is niet zo dat je dit document zelf op kunt stellen en dit kant en klaar bij de notaris in kan leveren ter registratie en vastlegging. En met deze wetenschap is direct duidelijk dat een tweetrapstestament gratis niet te verkrijgen is en dit ook nooit het geval zal zijn. Vergis je ook niet in het werk dat een notaris moet doen om dit specifieke testament voor je op te stellen. Een belangrijke taak is weggelegd voor de notaris met betrekking tot de voor –en nadelen ervan. Het is de taak van de notaris om je hierop te wijzen, zodat je weloverwogen een beslissing kunt nemen. Een beslissing die gemaakt is op basis van feiten en kennis, wat overigens niet wil zeggen dat gevoel hierbij geen rol speelt of mag spelen.

Hoe hoog zijn de tweetrapstestament kosten dan?

We kunnen ons goed voorstellen dat je enige indicatie wilt hebben met betrekking tot de hoogte van de tweetrapstestament kosten. Het op laten stellen van een tweetrapstestament in de meest eenvoudige vorm is al mogelijk vanaf ongeveer driehonderd euro. Er zijn echter ook notarissen te vinden die hiervoor een veelvoud van dit bedrag vragen. Het is dan ook zeker verstandig om verschillende notarispraktijken eens met elkaar te vergelijken als je serieus overweegt om een tweetrapstestament te laten maken. Online is er vast en zeker een zogenaamde ‘notaris vergelijker’ te vinden die je snel laat zien wat de tweetrapstestament kosten zijn die een bepaalde notaris in rekening brengt. Kijk overigens bij een vergelijk op basis van prijs wel even verder dan alleen de prijs. Het kan goed zijn dat je bij de één misschien wel wat meer betaalt, maar daarvoor ook een betere of meer uitgebreide dienstverlening krijgt.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ella is een ervaren SEO specialist. Ze doet al meer dan 5 jaar aan SEO en is echt een expert op dit gebied. Ze is ook een dierenvriend en heeft 6 honden en 3 katten. In haar vrije tijd doet ze ook vrijwilligerswerk voor een dierenopvangorganisatie. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet