Notariële volmacht 

Helaas is het niet iedereen gegeven om in goede gezondheid oud te worden. Los gezien van lichamelijke klachten en/of b eperkingen kan ook de mentale gesteldheid in het geding komen. Al gauw denk je bij het horen van een verminderde mentale gesteldheid aan dementie. Echter worden ook er ook dagelijks mensen getroffen door een herseninfarct en zeker niet alleen ouderen. Beide voorbeelden zijn zeer ingrijpend, zowel voor degene die erdoor getroffen wordt, maar zeker ook voor de mensen in de directe omgeving van deze persoon. Helaas komt het vaak voor dat de mensen die te kampen hebben met een terugval van hun mentale gesteldheid niet langer het vermogen hebben om belangrijke beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat mensen zich niet meer kunnen uiten of omdat ze niet langer de gevolgen van ingrijpende beslissingen kunnen overzien. Dit betekent concreet dat andere mensen deze, vaak ingrijpende, beslissingen voor de persoon in kwestie zullen moeten nemen.

Missing image

Als jou dit aan zou gaan dan zal je het op zijn minst een prettige gedachte vinden als er iemand is die jij zelf hebt aangewezen om jouw belangen te behartigen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat dit iemand is in wie jij helemaal geen vertrouwen hebt. Precies, dat is dan ook het laatste wat je wil. Je hebt de mogelijkheid om bij de notaris een notariële volmacht op te laten stellen. In deze notariële volmacht kun je tal van zaken laten opneme n, waarover je iemand anders kunt laten beslissen in het geval je hier zelf niet of niet langer meer toe in staat bent. Vaak wordt gedacht, en dit is ten onrechte, dat een notariële volmacht maken alleen zou voorzien met betrekking tot het regelen van financiële zaken. Een notariële volmacht maken voorziet in veel meer dan dat. Denk hierbij aan zaken met betrekking tot gezondheid (wilsonbekwaamheid) en zaken die met overlijden te maken hebben (euthanasie). Een notariële volmacht maken is iets dat je niet even op een regenachtige zondagmiddag besluit te doen. Het is een verregaande stap, want het is natuurlijk niet niks om iemand voor en over jou te laten beslissen. Je kunt er overigens voor kiezen om in de volmacht op te laten nemen dat deze pas van kracht wordt op het moment dat je niet langer wilsbekwaam bent. Dit voorkomt een gang naar de rechter voor het aanvragen van bewindvoering of onder curatelestelling.

Is een notariële volmacht gratis te verkrijgen?

Een notariële volmacht is een akte waar een notaris veel tijd en aandacht aan besteedt. Hij of zij heeft niet alleen een taak in de vastlegging en registratie van dit document, want minstens zo belangrijk is zijn taak met betrekking tot de voorlichting hierover. Dus nee, een notariële volmacht gratis bestaat eenvoudigweg niet. Dit is aan één kant maar goed ook. Immers, een document als deze gaat wel degelijk over iets en daarom is het belangrijk om dit bij een beroepsgroep onder te brengen die over het algemeen een uitstekende reputatie en betrouwbaarheid geniet. Dus ook al is een notariële volmacht gratis niet te verkrijgen is het nog steeds de moeite waard om het opstellen van dit document serieus te overwegen.

Hoe hoog zijn de notariële volmacht kosten dan?

De notariële volmacht kosten verschillen per notarispraktijk. Dit maakt het lastig om een vast bedrag te noemen dat je kwijt bent aan het laten maken van deze volmacht. Er zijn al notarissen te vinden die al een notariële volmacht maken voor een bedrag dat onder de honderdvijftig euro ligt. Vanaf 1999 bepaalt de notaris namelijk zelf de hoogte van de notariële volmacht kosten. Tot die tijd had de overheid een behoorlijke vinger in de pap en werden de tarieven die een notaris mocht factureren jaarlijks voor hen bepaald. Gelukkig is er nu ook voor notarissen iets dat marktwerking heet. Hierdoor hebben notarissen moeten leren dat er ook voor hen zoiets bestaat als concurrentie op basis van prijs. Check zeker de notariële volmacht kosten bij verschillende notariskantoren. Het meest eenvoudig doe je dit online. Je komt er dan al snel achter dat je veel geld kunt besparen op het op laten maken van dit notariële document. Check behalve de prijs ook direct wat je krijgt voor dit geld. Alleen dan kun je namelijk een eerlijk vergelijk maken en een juiste keuze maken.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Yasmine is een social media expert die samenwerkt met verschillende merken. Ze houdt erg van grafische ontwerpen die gebruikt worden om sociale media te bereiken. Ze houdt ook van het bakken van koekjes en taarten.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Geestersingel 48,

1815 BB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet