BV Oprichten 

De Besloten Vennootschap, in de volksmond beter bekend onder de naam BV, behoort ook vandaag de dag tot één van de meest populaire ondernemingsvormen die er zijn. Het grote voordeel van een BV voor veel ondernemers ligt in het feit dat een Besloten Vennootschap geen natuurlijk persoon is, maar een rechtspersoon. Dit betekent dat je als persoon niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden en daarmee blijft jouw privévermogen buiten schot in het geval van een faillissement (enkele uitzonderingen daargelaten). Je begrijpt dan ook vast dat er een aantal eisen aan deze ondernemingsvorm worden gesteld. Ten onrechte wordt gedacht dat je een behorlijk startkapitaal moet hebben om überhaupt een BV op te kunnen richten. Niets is minder waar, want dit je namelijk al met een startkapitaal van 1 eurocent. Een BV heeft drie functies die bij wet verplicht zijn om te benoemen, namelijk die van:

  • Bestuurder
  • Aandeelhouder
  • Bestuurder

Hierbij komt dan nog het eerder genoemde startkapitaal, maar nu je weet wat de minimale hoogte hiervan is zal dit geen problemen opleveren. Bovenstaande suggereert dat je een BV alleen op kunt richten met anderen. Dit is echter niet juist, want het is toegestaan dat deze drie verplichte functies door slechts één persoon wordt ingevuld. Wanneer je hiervoor kiest lijkt het misschien aan één kant of je handelt als ZZP-er, maar dit is uiteraard wel degelijk anders. Een BV kan mensen in dienst hebben en als ZZP-er is dit maar zeer beperkt mogelijk.


Een BV oprichten maken mensen tot aandeelhouders en dit is onder andere de reden dat er statuten van de onderneming moeten worden opgesteld. Een BV oprichten/maken is iets waarbij je niet zonder de notaris kan. De notaris is bijvoorbeeld nodig om de statuten van de onderneming vast te laten leggen in een notariële akte. Een BV oprichten maken is dan ook iets dat tot het vaste taken –en dienstenpakket van de notaris gerekend mag worden.

Missing image

Is een BV oprichten gratis?

Elke ondernemer of aanstaand ondernemer weet dat er niet zoiets bestaat als een gratis BV. Hoewel er een zeer beperkte groep mensen is die volhoudt dat een BV oprichten gratis kan, raden we je aan om geen aandacht aan deze beweringen te besteden. Simpelweg, omdat dit een absolute leugen is. Zoals je hebt kunnen lezen is er een notaris nodig om de statuten van de BV vast te leggen in een notariële akte. Iedereen weet dat een notaris geld kost en daarmee is de bewering dat een BV oprichten gratis is al snel aan de kant geschoven. Om je een beeld te geven hoe een ‘akte van oprichting’ er uitziet is dit een goed voorbeeld. Bekijk dit document eens, ter informatie, maar zeker ook ter inspiratie. Wanneer je een akte van oprichting ziet of leest, dan weet je direct dat dit niet kosteloos mogelijk is. Het is specialisme en maatwerk en daar hangt nu eenmaal altijd een prijskaartje aan.

Het prijskaartje van een BV oprichten

Voor de BV oprichten kosten beperken we ons in dit geval tot de kosten die je hiervoor kwijt bent met betrekking tot de notaris. De BV oprichten kosten verschillen per notarispraktijk en dat heeft alles te maken met het feit dat elke notaris zelf mag weten hoeveel hij rekent voor deze dienst. Dit lijk heel logisch, maar realiseer je hierbij wel dat dit lange tijd helemaal niet zo logisch was. Van overheidswege immers waren, tot 1999, de notaristarieven bij wet vastgesteld. Van concurrentie op basis van prijs was dan ook geen sprake. De vastgestelde tarieven werden in dit jaar vrijgegeven en dit had tot gevolg dat de consument of, in dit geval beter gezegd de ondernemer in spé, even een rondje kon bellen om erachter te komen bij welk notariskantoor hij of zij het voordeligst uit was. Vandaag de dag is het voor jou natuurlijk makkelijker en praktischer om de notaristarieven met betrekking tot de oprichting van een Besloten Vennootschap online met elkaar te vergelijken. Wanneer je dit doet, dan wordt al snel duidelijk dat het zeer interessant is om dit te doen. De voordeligste notariskantoren bieden al een tarief vanaf ongeveer driehonderd euro. Duurde zijn er zeker ook, waarbij je uitkomt op tarieven van duizend euro en hoger. Hoewel de prijs zeker belangrijk is, het zijn immers dure tijden, doe je er altijd verstandig aan om reviews van de betreffende notaris te lezen. De combinatie van reviews en de BV oprichten kosten geeft je een uitstekend beeld van wat je kan verwachten. Op basis van deze gegevens kun je een keuze maken die het best bij jou, jouw situatie en jouw budget past.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ella is een ervaren SEO specialist. Ze doet al meer dan 5 jaar aan SEO en is echt een expert op dit gebied. Ze is ook een dierenvriend en heeft 6 honden en 3 katten. In haar vrije tijd doet ze ook vrijwilligerswerk voor een dierenopvangorganisatie. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2023, REBEL Internet