Akte van verdeling 

Ondanks dat je er bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap altijd van uit gaat dat jouw relatie van blijvende aard is, wijst de praktijk helaas maar al te vaak anders uit. De wederzijdse liefde kan door tal van verschillende redenen of omstandigheden onder druk komen te staan. En wanneer dit het geval is en er geen sprak meer kan zijn van een relatie, dan wordt het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontbonden. Een emotionele en vaak heftige tijd breekt aan, want er moeten dan een hoop zaken worden geregeld. Dit wordt nog wel eens bemoeilijkt als de onderlinge verhoudingen dusdanig zijn bekoeld dat er van enig overleg nog maar nauwelijks sprake is. Een aantal zaken vragen wat meer aandacht wanneer een relatie eindigt. Dit is het geval wanneer er kinderen uit de relatie zijn voortgekomen en dit is het geval als er een koopwoning in het spel is waar één van beide (ex) partners wil blijven wonen. In dit artikel focussen we ons op dit laatste aspect, het in de koopwoning achterblijven van één van de (ex) partners.

Missing image

Is een akte van verdeling gratis te verkrijgen?

De vraag wordt of een akte van verdeling gratis te verkrijgen is, is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Een heel begrijpelijke vraag overigens, aangezien er bij een relatiebreuk over het algemeen veel kosten worden gemaakt. Het zou dan ook prettig zijn als je de kosten zo laag mogelijk kunt houden en de akte van verdeling gratis te verkrijgen zou zijn. Helaas is dit niet het geval en dit zal vast en zeker geen verrassing voor je zijn. Je hebt immers al gelezen dat een akte van verdeling een notariële akte is en daarmee zijn er dan ook direct kosten aan verbonden.


Het is overigens aan te raden om niet te lang te wachten met het op laten maken van een akte van verdeling. Zolang de hypothecaire inschrijving van de woning immers nog op jullie beider namen staat, betekent dit ook dat jullie elk afzonderlijk hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het nakomen van de betalingsverplichting die hier aan vast hangt. Wanneer één van beide partners besluit niet langer bij te dragen aan deze verplichting, bijvoorbeeld omdat hij/zij niet meer in de woning woont, dan komt de geldverstrekker als eerste bij jou om de hypotheeklasten te innen. Voor alle duidelijkheid, het maakt dus niet uit of je nog wel of niet in de woning woont of dat je reeds op een ander adres bent ingeschreven. De hoofdelijke aansprakelijkheid is en blijft aan de orde totdat de woning is verkocht of tot het moment dat de akte van verdeling een feit is.

Hoe hoog zijn de akte van verdeling kosten?

Er was eens een tijd waarin notarissen zich niet druk hoefden te maken om de tarieven die zij in rekening brachten voor hun diensten. Deze tarieven werden namelijk door de overheid opgelegd en je begrijpt dat er van prijsconcurrentie geen sprake was. Op zich een vreemde situatie, want als consument heb je geen keus, je moet immers naar de notaris voor, in dit geval, het laten maken van een akte van verdeling. Aan deze bijzondere constructie kwam in 1999 een einde. De tarieven die notarissen rekenden voor hun diensten werden vrijgegeven en marktwerking was een feit. Dit heeft tot gevolg gehad dat de tarieven zijn gedaald. Er zijn echter grote onderlinge verschillen te bespeuren met betrekking tot de akte van verdeling kosten. Om je toch enigszins een indruk te geven van de akte van verdeling kosten is het goed om te weten dat je toch al snel rekening moet houden met een tarief dat enkele honderden euro’s bedraagt. Zoals gezegd zijn er grote verschillen tussen de verschillende notarissen, met uitschieters naar boven en uiteraard ook naar beneden. Als je deze tarieven wilt vergelijken, dan raden we je aan om dit online te doen, omdat dit verreweg het snelst en het eenvoudigst is.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Loek heeft er altijd van gedroomd om kunstenaar te worden. Hij bezoekt theater- en musicalvoorstellingen. Hij is ook een boekenwurm en een van zijn favoriete boeken is "In de hoogte" van Quiara Alegira Hudes. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet