Notariskosten voor het kopen van een huis 

Een notaris kun je tegenwoordig voor veel verschillende dingen inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis of bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Door een dergelijk persoon in te schakelen, moet er natuurlijk notariskosten betaald worden. Veel mensen willen nog wel eens schrikken van de hoge kosten die een notaris in rekening brengt. Hoe zit het met het betalen van notariskosten bij de aankoop van een woning?

Missing image

Notariskosten bij overdracht van een huis

Bij het aankopen van een huis is een koper verplicht om een notaris in te schakelen. Een notaris is namelijk bevoegd om de bijbehorende akte op te stellen om het huis over te kunnen dragen. Het gaat bij de verkoop van een huis dan niet alleen om de akte van eigendom, maar ook om de hypotheekakte. Voor het opmaken van deze aktes worden door een notaris kosten in rekening gebracht. Deze kosten staan ook wel bekend als notariskosten.

Nieuwbouwwoning

In het geval van een nieuwbouwwoning ligt het voor wat betreft de notariskosten iets anders. Een dergelijke woning wordt namelijk vrij op naam gekocht, waardoor er niet afzonderlijk betaald hoeft te worden voor de notaris. Indirect wordt er echter wel gewoon voor betaald, want de notariskosten voor de overdracht van de woning zijn over het algemeen bij de aankoopprijs inbegrepen.

Zijn notariskosten aftrekbaar?

In sommige gevallen zijn notariskosten aftrekbaar. Dit gaat echter niet altijd op. Wanneer de notariskosten gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening om een huis te kopen of te verbouwen, is dit het geval. In alle andere gevallen zijn notariskosten dus niet aftrekbaar bij de belasting en zullen deze gewoon uit eigen knip betaald moeten worden.

Hoogte van de kosten

Heeft iedere notaris dezelfde hoogte van zijn notariskosten? Nee. Een notaris is vrij om zijn eigen tarieven te bepalen. Tot 1999 was dit nog wel het geval, maar die regel is destijds opgeheven. Bij de ene notaris betaal je mogelijk minder notariskosten dan bij de ander. Indien je geld wilt besparen loont het dus zeker om hier even voor te gaan zitten. Alleen wanneer je de tijd zult nemen voor het vinden van een notaris met een gunstig tarief, kun je flink besparen op je notariskosten.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ceylin is een fervent fan van science fiction films. Ze is altijd gefascineerd geweest door actiefiguren. Verhalen schrijven is haar hobby. Ze is ook een reisliefhebber en bezoekt graag plaatsen die in de films te zien zijn.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2023, REBEL Internet