Weten waar je aan toe bent met het notaris advies

Voor een aantal kun je simpelweg niet om de notaris heen. Het kopen of verkopen van een woning of appartement is hier het meest bekende voorbeeld van. De notaris zorgt ervoor dat er geen discussie kan ontstaan over belangrijke, vaak juridische, kwesties en geldstromen. Met andere woorden, we kunnen eenvoudigweg niet zonder notaris. Wat veel mensen echter niet weten is dat je een notaris ook kunt inschakelen als je advies of informatie nodig hebt over bepaalde financiële handelingen of over het opstellen van een testament, om zomaar eens twee voorbeelden te noemen. Dit notaris advies helpt je bij het nemen van veelal lastige beslissingen en helpt je daarnaast bij het maken van de juiste keuze.

Notaris advies inzake schenken

In ons land is het bij wet geregeld dat je iemand een bepaald bedrag belastingvrij mag schenken. Dit bedrag is onder andere afhankelijk van de familiaire verhoudingen en het schenkingsdoel. Kom je boven het belastingvrije deel dat je mag schenken uit, dan ligt de fiscus op de loer. Natuurlijk krijg je geen notaris advies hoe je kunt voorkomen dat je belasting moet betalen als je een bedrag wil schenken. Wel kun je notaris advies inwinnen over de gevolgen van een schenking of hoe je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat een aangetrouwd familielid er met (een deel van) de schenking vandoor gaat. Dit laatste kan het geval zijn als een relatie stuk loopt en de boedel moet worden verdeeld. In een notaris advies kosten, akte van schenking, kun je dit advies eventueel laten vastleggen.

Notaris advies inzake erfrecht

Steeds meer mensen denken bewust na over hun nalatenschap. Een testament is hierbij vaak een logische vervolgstap. Dit is immers het document, bij de notaris opgemaakt, waarin je aan kunt geven hoe jij voor jou belangrijke zaken geregeld wilt hebben. Om een testament dusdanig op te kunnen stellen is het goed om meer te weten over het erfrecht. Hoewel het internet vandaag de dag antwoord geeft op veel vragen is dit wel heel specifieke en vaak complexe materie. Ook hier biedt de notaris uitkomst, want als er iemand op de hoogte hoort te zijn van erfrecht, dan is het de notaris wel. Een notaris advies omtrent dit onderwerp is dan ook zeker aan te raden als iemand zijn zaken op dit vlak echt goed wil regelen.

Notaris advies inzake wilsbekwaamheid

In een aantal gevallen kan iemand wilsonbekwaam worden verklaard. Dit betekent dat je zelf niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen. Een goed, en helaas voor velen bekend, voorbeeld is iemand die de ziekte van Alzheimer heeft. Je kunt bij de notaris vast laten leggen wie belangrijke beslissingen voor jou mag nemen in het geval jij dit niet meer kunt. Dit wordt vastgelegd in een notariële volmacht. Deze opstellen zonder voorafgaand notaris advies is onverstandig, want je hebt wat dit betreft nogal wat mogelijkheden.

Eerste advies notaris gratis

Bij het horen van het woord “notaris” denk je vaak al snel aan een dure rekening. Een notaris raadplegen gratis kan tegenwoordig ook, want veel notarissen adverteren onder het motto “eerste advies notaris gratis”. Een gratis notaris raadplegen is wellicht ook voor jou interessant als je met vragen rondloopt over zaken zoals hierboven genoemd. Maak hier gebruik van, want het geeft je niet alleen rust, maar helpt je ook om jouw zaken goed te regelen.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Loek heeft er altijd van gedroomd om kunstenaar te worden. Hij bezoekt theater- en musicalvoorstellingen. Hij is ook een boekenwurm en een van zijn favoriete boeken is "In de hoogte" van Quiara Alegira Hudes. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Geestersingel 48,

1815 BB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet