Huwelijkse voorwaarden 

Trouwen is en blijft onverminderd populair. Door de jaren heen zijn er zeker periodes waarin het huwelijk iets minder geliefd is om aan te gaan, maar wanneer je dit over een langere periode bekijkt, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat mensen nog steeds maar wat graag de liefde voor elkaar willen bezegelen door middel van een huwelijk. Trouwen betekent samenwonen, betekent samen verantwoordelijk zijn voor inkomsten en uitgaven, betekent…. Maar wacht eens even? Hoe zit het dan als je bijvoorbeeld een erfenis hebt gehad van jouw ouders? Wordt deze erfenis dan ineens ook voor een deel van jouw partner? En, in het geval er een bedrijf of onderneming in het spel is, kan het dan zo zijn dat een faillissement ook jouw privévermogen kan treffen? Reden genoeg om je eens wat meer te verdiepen in dit soort complexe vraagstukken. Gelukkig heb je de mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Hierin kun je een aantal belangrijke financiële zaken regelen en laten vastleggen. Zo kun je hierin laten opnemen dat wat voor het huwelijk van jou was, ook tijdens en/of na het huwelijk nog van jou is. Voor veel mensen, zeker wanneer de partner een eigen bedrijf heeft of jijzelf een groot privévermogen, een geruststellende gedachte. Huwelijkse voorwaarden zijn de grote tegenhanger van trouwen in gemeenschap van goederen. Huwelijkse voorwaarden maken doet de notaris voor je. Naast het huwelijkse voorwaarden maken kan de notaris je ook alles vertellen over de voor –en nadelen van deze akte. Bovendien kan hij je ook vertellen wat verstandig is om in deze notariële akte op te laten nemen.

Missing image

Zijn huwelijkse voorwaarden gratis op te stellen?

Huwelijkse voorwaarden worden altijd opgesteld door een notaris. Het is dan ook een illusie om te denken dat huwelijkse voorwaarden gratis zijn. Uiteraard is het wel mogelijk om de kosten die in rekening worden gebracht voor dit document te drukken. Dit kun je doen door voordat je naar de notaris gaat helder en duidelijk te hebben hoe en wat jij geregeld wil hebben in de akte van huwelijkse voorwaarden. Je kunt je hiertoe op het internet gemakkelijk inlezen en ook zijn er voldoende voorbeelden te vinden van hoe zo’n akte van huwelijkse voorwaarden eruit ziet. Hou er echter wel rekening mee dat een voorbeeld nooit één op één van toepassing is op jouw eigen persoonlijke situatie. Huwelijkse voorwaarden maken is dus altijd maatwerk, maatwerk dat de notaris jou kan leveren

Hoe hoog zijn dan de huwelijkse voorwaarden kosten?

De huwelijkse voorwaarden kosten bedragen al snel enkele honderden euro’s. Wanneer je de huwelijkse voorwaarden kosten bij verschillende notarissen opvraagt kom je er al snel achter dat hier veel verschil in zit. Dit was in het verleden wel anders, omdat de tarieven die notarissen voor hun diensten in rekening brachten van overheidswege werden vastgesteld. In 1999 pas werd dit pas als oneerlijk gezien en werden de tarieven vrijgegeven, zoals dat dan zo mooi heet. Dit was even wennen voor deze beroepsgroep, want ineens werden notarissen ook concurrent van elkaar op basis van prijs.


Uiteraard mag je voor de kosten die de notaris in rekening brengt wel het één en ander terug verwachten. Een belangrijke taak voor de notaris met betrekking tot huwelijkse voorwaarden is voorlichting. Niet alleen voorlichting met welke zaken belangrijk zijn om in de akte van huwelijkse voorwaarden op te laten nemen, maar minstens zo belangrijk is zijn of haar taak om de gevolgen toe te lichten als je besluit bepaalde zaken niet in deze akte op te laten nemen. Wanneer de akte eenmaal is opgemaakt, dan krijg je deze in concept mee of toegestuurd. Het is meer dan belangrijk dat je deze conceptakte goed leest en kijkt of er precies in is opgenomen wat jullie besproken hebben. Wanneer dit inderdaad het geval is, dan zal er nogmaals een afspraak met de notaris gemaakt moeten worden om de akte te ondertekenen.


Na ondertekening zal de notaris het originele document opslaan in zijn safe. Ook zal hij de akte inschrijven in het ‘Huwelijksgoederenregister’, zodat dit document geraadpleegd kan worden door daarvoor bevoegden in het geval dit noodzakelijk zou zijn. Wanneer je de door jou/jullie opgestelde huwelijkse voorwaarden wilt aanpassen of opheffen, dan is de notaris wederom degene die je hiervoor moet benaderen. Hij/zij zal dan vrijwel altijd een kopie van de ‘oude voorwaarden’ van je verlangen, dus bewaar deze goed!

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Loek heeft er altijd van gedroomd om kunstenaar te worden. Hij bezoekt theater- en musicalvoorstellingen. Hij is ook een boekenwurm en een van zijn favoriete boeken is "In de hoogte" van Quiara Alegira Hudes. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet