Hypotheekakte 

Het kopen van een woning of appartement is voor de meeste mensen een grote stap. Begrijpelijk, want je gaat dan een hypothecaire geldlening aan en we hebben het dan vaak over aanzienlijke bedragen. Maar los gezien van het feit dat de financiële verplichtingen er wel eens voor kunnen zorgen dat je wat minder slaapt, is het aangaan van een hypotheek ook om andere redenen een spannende gebeurtenis. Zo kan het immers zijn dat het kopen van een woning voor jou betekent dat je voor het eerst geheel zelfstandig gaat wonen. Je zal je draai hierin moeten vinden en bent vanaf dat moment alleen verantwoordelijk voor tal van zaken. Verder is het kopen van een woning tot op zekere hoogte spannend te noemen in het geval je voor het eerst gaat samenwonen. Elkaar regelmatig zien is uiteraard wel even iets anders dan elkaar dagelijks zien en met elkaar verantwoordelijk zijn voor het huishouden. Met alles wat daarbij komt kijken!


Hoewel inderdaad het aangaan van een hypotheek tot op zekere hoogte spannend te noemen is, is het vaak ook een erg leuke gebeurtenis. De woning die je zo graag wilt betrekken daadwerkelijk kunnen kopen is een heel bijzonder gevoel. Om de woning of het appartement te kunnen financieren heb je al heel wat gesprekken gehad en is er heel wat water door de zee gegaan. Geldverstrekkers zijn streng, mede ingegeven door wet –en regelgeving. Des te groter de opluchting wanneer je hoort dat je groen ligt hebt gekregen van de geldverstrekker. En dan is het wachten op de overdracht van de woning. Deze overdracht vindt altijd plaats bij de notaris, want een hypotheekakte maken kun je nu eenmaal niet zelf. Een hypotheekakte maken is voor een notaris dagelijkse kost en wanneer deze aan je wordt voorgelezen ben je blij dat je dit document zelf niet op hoeft te stellen. Een hypotheekakte maken is een nauwkeurige aangelegenheid waarbij geen fouten mogen worden gemaakt. De volgende gegevens dienen in elke hypotheekakte te worden opgenomen:

  • De hoogte van de hypotheekrente die betaald moet worden
  • Om welke woning of appartement gaat het (onderpand)?
  • Wat is de hoogte van hypothecaire inschrijving?
  • Voor welke aflossingsvorm is er gekozen?
  • De verplichting om de woning of het appartement te verzekeren middels een opstalverzekering
  • De algemene voorwaarden van de geldverstrekker waarmee je in zee bent gegaan
Missing image

Is een hypotheekakte gratis te verkrijgen?

Jammer genoeg zijn we nog niet zover dat een hypotheekakte gratis te verkrijgen is. Misschien dat het ooit nog eens zover komt, maar de kans hierop is nihil te noemen. En als je een hypotheekakte ziet of leest, dan begrijp je ook wel dat een hypotheekakte gratis te verkrijgen ook niet erg reëel te noemen is. Check dit voorbeeld maar eens, dan wor dt direct duidelijk hoeveel werk het is om dit document op te stellen. En stel je daarbij dan ook direct de vraag of jij dit werk voor niets zou doen. Het antwoord op deze vraag weten we allemaal.

Hoe hoog zijn de hypotheekakte kosten dan?

De hoogte van de hypotheekakte kosten worden door de verschillende notariskantoren zelf bepaald. Hoe gewoon dit misschien ook lijkt, dit is lang niet zo geweest. De tarieven die een notaris in rekening bracht voor de hypotheekakte kosten werden immers jarenlang bepaald door de overheid. Deze hypotheekakte kosten werden jaarlijks opnieuw bepaald en that’s it. De tijden zijn wat dit betreft gelukkig veranderd en de tarieven voor het opmaken van de hypotheekakte staan dan ook niet langer vast. Het is dan zeer zeker de moeite waard om de tarieven van verschillende kantoren eens naast elkaar te leggen. Je doet dit het gemakkelijkst door het raadplegen van een online vergelijkingssite. Hier zie je direct hoeveel je kwijt bent bij welke notaris voor het maken van de hypotheekakte. Verschillen kunnen met gemak oplopen tot enkele honderden euro’s, dus het loont absoluut de moeite om hier enige aandacht aan te schenken. Bovendien geef je jouw geld toch liever uit aan de woning of het appartement dat je hebt gekocht? Staar je echter niet volledig blind op louter en alleen de prijs die de notaris factureert voor het opmaken van deze akte. We raden je aan om zeker ook te kijken hoe de betreffende notaris ervaren is door mensen die jou hier zijn voorgegaan. Check tevens altijd of de prijs die je in beeld krijgt geen lokkertje is. Het kan zo zijn dat er een basisprijs gecommuniceerd wordt, maar dat er in jouw specifieke geval nog sprake is van een aantal bijkomende kosten.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Yasmine is een social media expert die samenwerkt met verschillende merken. Ze houdt erg van grafische ontwerpen die gebruikt worden om sociale media te bereiken. Ze houdt ook van het bakken van koekjes en taarten.

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2024, REBEL Internet