Verklaring van erfrecht 

Wanneer iemand is overleden, dan krijgen de erfgenamen te maken met de afhandeling van de nalatenschap van deze persoon. De grote vraag voor veel bedrijven en financiële instellingen is wie gerechtigd is om dit te doen. Immers, wat nu als de ene dag bijvoorbeeld een broer van de overledene ten tonele verschijnt met het verzoek om bankrekeningen op te heffen en de volgende dag komt een zus met hetzelfde verzoek? Het moge duidelijk zijn dat dit tot heel vervelende situaties kan leiden. Dit overigens niet alleen voor degene die denkt ‘iets’ af te komen handelen, maar ook voor het bedrijf of de financiële instelling. Deze laatste zou namelijk op deze manier, ongewild, partij kunnen worden in een conflict tussen de verschillende erfgenamen. Dit is dan ook de reden dat veel bedrijven en met name de financiële instellingen regelmatig vragen om een verklaring van erfrecht. In een verklaring van erfrecht staat namelijk helder en onomstotelijk beschreven wie namens de erfgenamen/nabestaanden de zaken met betrekking tot de nalatenschap van de overledene mag afhandelen. Een verklaring van erfrecht maken gebeurt door de notaris. Een verklaring van erfrecht maken is nauwkeurig werk dat veel uitzoeken, raadplegen en voorlichten met zich meebrengt. Het duurt dan ook vaak enkele weken voordat deze notariële akte wordt afgegeven en de erfgenamen de zaken kunnen afhandelen/regelen.

Missing image

Is een verklaring van erfrecht gratis?

Ondanks dat er op het internet hele goede voorbeelden van een verklaring va n erfrecht te vinden zijn is een verklaring van erfrecht gratis nergens verkrijgbaar. Er is immers maar één partij die deze akte voor je kan opmaken en dat is de notaris. Er zijn overigens veel mensen die bij leven een verklaring van erfrecht willen regelen. Dit is niet mogelijk, aangezien dit document pas kan worden opgesteld na het overlijden. De vraag hiertoe zal dan ook in verreweg de meeste gevallen gesteld door familie, aangezien familie over het algemeen erfgenaam is.


Een verklaring van erfrecht gratis op laten maken is dus geen optie. Wel kun je de kosten hiervan beperken door voor jouw overlijden al goed na te denken over wie jouw nalatenschap af mag handelen. Zo kun je iemand hiertoe aanwijzen in een testament. Een notaris zal voor het opmaken van een verklaring van erfrecht altijd het Centraal Testament Register raadplegen of je aan testament hebt opgesteld en, in het geval van een ‘ja’, nagaan of jij iemand in dit document hebt aangewezen om jou te vertegenwoordigen in het geval je overleden bent. Wanneer je dit hebt gedaan, of van plan bent te gaan doen na het lezen van dit artikel, dan is het voor de gezamenlijke erfgenamen het meest praktisch als je één persoon aanwijst. Dit komt de snelheid van handelen meestal ten goede. Wanneer je toch voor twee of meer mensen kiest die de nalatenschap af mogen handelen, geef deze dan niet alleen de gezamenlijke bevoegdheid hiertoe, maar laat ook weten dat zij ieder afzonderlijk dit mogen doen. Uiteraard alleen als de onderlinge verhoudingen dit toelaten….

Verklaring van erfrecht kosten

Het is niet mogelijk om één bedrag te noemen dat je kwijt ben aan verklaring van erfrecht kosten. Sinds 1999 mogen notarissen zelf de tarieven bepalen die ze in rekening brengen voor hun diensten. Dit is een eerste reden waarom er geen vast bedrag te noemen is voor de verklaring van erfrecht kosten. De tweede reden heeft alles te maken met de complexiteit van de situatie met betrekking tot de erfgenamen. Hoeveel erfgenamen zijn er? Is er een testament dat meer duidelijkheid geeft? Is er onenigheid in de familie? Wonen er erfgenamen in het buitenland? Afijn, je begrijpt vast dat hoe meer speurwerk de notaris moet verrichten hoe hoger het tarief zal zijn dat hij/zij in rekening brengt voor het opmaken van deze akte. Maar om je toch enige richtlijn te geven moet je wel rekenen op een bedrag dat ergens tussen de €250,- en €600,- ligt. Nogmaals, deze indicatie van de verklaring van erfrecht kosten is niet meer dan een indicatie, waar geen rechten aan ontleend kunnen worden. Elke situatie na overlijden is immers uniek. Je kunt overigens online al wel een eerste indicatie krijgen wanneer je de tarieven met betrekking tot dit document vergelijkt op een website die notarissen en hun tarieven met elkaar vergelijkt.

Last Updated: 12/08/2022
✔ Fact Checked by ElkeNotaris

Ella is een ervaren SEO specialist. Ze doet al meer dan 5 jaar aan SEO en is echt een expert op dit gebied. Ze is ook een dierenvriend en heeft 6 honden en 3 katten. In haar vrije tijd doet ze ook vrijwilligerswerk voor een dierenopvangorganisatie. 

Contact

020-8005090

Ma - Vr: 09.00 - 18.00

Alleen bereikbaar op afspraak

Laat 49
1811 EB Alkmaar, Nederland

elkenotaris.nl is a registered trademark. Contact: contact@elkenotaris.nl 

KVK: 58114785 | BTW: NL852880595B01

Copyright 2023, REBEL Internet